Een jaar bouwen, nu aan de slag

Ruim een jaar geleden begonnen we met het uitwerken van de plannen voor het platform voor lokale onderzoeksjournalistiek, een half jaar geleden begonnen we met bouwen en configureren van de twee platformen: in samenwerking met journalisten ontwikkelden we een onderzoek template waarin meerdere partijen kunnen samenwerken: journalisten, lokale mediaredacties, deskundigen en ons publiek; en bouwden we een presentatie website waarin de verschillende Bureaus voor Lokale Zaken hun werk kunnen presenteren en waarin het publiek onderzoeken kan volgen en aan onderzoek kan bijdragen. Dankzij de financiële steun van het Digital News Initiative Fund (DNIFund) hebben we het afgelopen jaar hieraan kunnen werken.

In het onderzoeksdeel van het Bureau voor Lokale Zaken kunnen de deelnemers in een afgeschermd beveiligde digitale werkomgeving ongestoord onderzoek doen: bijvoorbeeld datasets aanmaken, bestanden delen, onderzoeksvragen definiëren, interviews uitwerken, discussiëren en artikelen en scenario's schrijven. Door middel van een notificatiesysteem kunnen ze elkaar op de hoogte houden van de voortgang. Ondertussen is een aantal teams aan het werk en zijn we in gesprek met meerdere partijen om samen te werken: freelance onderzoeksjournalisten, mediaredacties en burgerjournalisten.

Persbureau
Op de presentatiewebsite kunnen de Bureauredacties hun werk publiceren, maar dat doen zij niet alleen daar: we willen juist een onderzoeksjournalistiek persbureau zijn voor lokale media, kranten, omroepen. We denken er bijvoorbeeld aan om lokaal onderzoek van bestaande redacties onder de aandacht te brengen en een soort lokaal ANP op te zetten. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen.

Het Bureau voor Lokale Zaken wil het publiek in staat stellen om het onderzoek van de journalisten die voor het Bureau werken te volgen en eventueel bij te dragen aan dat onderzoek. De eindproducten zullen we openbaar publiceren, maar het onderzoeksproces zal, indien het onderwerp dat toelaat, in een afgeschermd deel van de website te volgen zijn. Zo blijf je op de hoogte van wat er in jouw stad of regio gebeurt, en krijg je inzicht in het journalistieke proces.

We zijn pas net begonnen met de inhoud, de bouw van de platformen nam al onze tijd in beslag, dus er is nu nog niet veel te lezen, maar daar komt snel verandering in, er staan verschillende grote en kleine onderzoeken op stapel. Meer weten? Word lid van het Bureau en kijk achter de schermen.